Olejek herbaciany

Olejek herbaciany jest znany pod nazwą Tea Tree Oil, otrzymywany jest z krzewu herbacianego Melaleuca Alternifolia, który rośnie w Australii. Jako pierwsi właściwości lecznicze tej rośliny odkryli Aborygeni, którzy stosowali ekstrakt z liści do opatrywania ran. Olejek z drzewa herbacianego jest pozyskiwany metodą destylacji parą wodną z liści i gałązek drzewa. Charakteryzuje go intensywny, ziołowy aromat, który działa antyseptycznie. Olejek jest znany głównie ze swoich właściwości bakteriobójczych, grzybobójczych oraz immunotropowych. Jego podstawowym i leczniczym składnikiem jest związek chemiczny o nazwie 4-terpineol.

ZASTOSOWANIE

  • infekcje wirusowe i bakteryjne
  • zapalenie zatok
  • grzybice skóry i paznokci oraz narządów płciowych
  • łupież
  • brodawki i kurzajki
  • trądzik
  • pobudzenie odporności
  • dezynfekcja

DOZOWANIE

  • w kosmetyce/na skórę – 1-6 kropli olejku na 10 ml oleju bazowego lub innej bazy kosmetycznej
  • w inhalacjach – 5-10 kropli do parującego naczynia
  • dezynfekcja – 5 kropli dodać do proszku do prania lub 20 kropli do wiaderka na 4 litry wody


PRZECIWWSKAZANIA

  • nie nadaje się do stosowania dla dzieci do lat 6, dla osób z nadciśnieniem oraz epilepsją
  • może wchodzić w reakcje z kosmetykami przeciwtrądzikowymi, dlatego przy stosowaniu olejku zaleca się je odstawić
  • kobiety w ciąży powinny zachować ostrożność
  • przed zastosowaniem warto wykonać próbę uczuleniową

Należy pamiętać, że olejki eteryczne stosuje się w postaci rozcieńczonej, w przeciwnym razie mogą być toksyczne, szczególnie dla dzieci. Olejek z drzewa herbacianego jest jednym z nielicznych wyjątków, który możemy stosować bezpośrednio na skórę, bez uprzedniego rozcieńczenia.