Olejek herbaciany i jego lecznicze działanie

Olejek herbaciany znany pod nazwą Tea Tree Oil jest najsilniej działającym naturalnym olejkiem. Otrzymuje się go z australijskiego krzewu herbacianego Melaleuca Alternifolia. Jako pierwsi właściwości lecznicze tej rośliny odkryli Aborygeni, którzy stosowali ekstrakt z liści do opatrywania ran. Specyfik jest pozyskiwany metodą destylacji parą wodną z liści i gałązek drzewa, charakteryzuje go intensywny, ziołowy aromat, który nie każdemu przypadnie do gustu, ale ma za to wyjątkowe działanie antyseptycznie. Olejek jest znany głównie ze swoich właściwości bakteriobójczych, grzybobójczych oraz immunotropowych.

ZASTOSOWANIE

  • infekcje wirusowe i bakteryjne
  • zapalenie zatok
  • grzybice skóry i paznokci oraz narządów płciowych
  • łupież
  • brodawki i kurzajki
  • trądzik
  • pobudzenie odporności
  • dezynfekcja

DOZOWANIE

  • w kosmetyce/na skórę – 1-6 kropli olejku na 10 ml oleju bazowego lub innej bazy kosmetycznej
  • w inhalacjach – 5-10 kropli do parującego naczynia
  • dezynfekcja – 5 kropli dodać do proszku do prania lub 20 kropli do wiaderka na 4 litry wody

PRZECIWWSKAZANIA

  • nie nadaje się do stosowania dla dzieci do lat 6, dla osób z nadciśnieniem oraz epilepsją
  • może wchodzić w reakcje z kosmetykami przeciwtrądzikowymi, dlatego przy stosowaniu olejku zaleca się je odstawić
  • kobiety w ciąży powinny zachować ostrożność

Należy pamiętać, że olejki eteryczne stosuje się w postaci rozcieńczonej, w przeciwnym razie mogą być toksyczne, szczególnie dla dzieci. Olejek z drzewa herbacianego jest jednym z nielicznych wyjątków, który możemy stosować bezpośrednio na skórę, bez uprzedniego rozcieńczenia. Przed zastosowaniem olejku najrozsądniej będzie wykonać próbę uczuleniową.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *